J. ČARNOGURSKÝ: S podporou KDH asi kandidovať na prezidenta nebudem

27.09.2012 Bratislava

Bratislava 27. septembra (TASR) - Bývalý politik Ján Čarnogurský (KDH), ktorý by mal na jeseň oznámiť, že bude kandidovať na post prezidenta SR, zrejme podporu svojho materského hnutia nezíska. Povedal to dnes pre TASR s tým, že kandidátom KDH je niekto iný, podľa neho Pavol Hrušovský.

"Bolo stretnutie s vedením KDH. Povedal som, že čo je asi môj program, oni hovorili o svojich predstavách. Celkom sa to nezhodovalo v niektorých bodoch," povedal Čarnogurský. Stále však trvá na tom, že stojí o podporu každej parlamentnej strany.

Status na Facebooku

Čarnogurský však na Facebooku napísal, že s vedením KDH sa stretol 20. septembra na úrovni predsedu a podpredsedov KDH. "Rozišli sme sa s tým, že KDH bude uvažovať o svojom kandidátovi. Keďže na Slovensku aj steny majú uši, dopočul som sa, že predsedníctvo KDH má už čoskoro navrhnúť Rade KDH kandidáta na funkciu prezidenta republiky. Samozrejme ja tým kandidátom nebudem," vyhlásil Čarnogurský na Facebooku.

Ďalej informuje, že toto stretnutie s KDH bolo už druhé. "Niekedy v apríli – máji tohto roku som sa stretol s predsedom KDH Jánom Figeľom. Pri oslave výročia Sviečkovej manifestácie som mu povedal, že uvažujem o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky, že budem kandidovať ako občiansky kandidát, ale privítal by som podporu KDH," vysvetlil Čarnogurský. Obaja sa vtedy dohodli, že sa stretnú a o veci sa porozprávajú.

V apríli alebo máji sa stretli v sídle KDH. "Povedal som Jánovi Figeľovi dôvody, ktoré ma vedú k uvažovaniu o prezidentskej kandidatúre. Vyjadril sa, že on sám neplánuje kandidovať na funkciu prezidenta, ale že v KDH sú takí (alebo to povedal v jednotnom čísle?), ktorí kandidatúru plánujú," píše Čarnogurský.

Na ostatnom septembrovom stretnutí mu viacerí z funkcionárov KDH povedali, že je potrebné zjednotiť pravicové strany, aby postavili proti ľavicovému kandidátovi svojho jedného kandidáta. "Poukázal som, že pravicové strany už teraz nie sú zjednotené na kandidátovi a nevyzerá to, že by boli schopné sa zjednotiť. Predsa SaS sa vyjadruje za úplne iného kandidáta než strany KDH, SDKÚ a Most–Híd a OĽaNO za iného kandidáta. Pokiaľ ide o KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, aj keď sa vedenia týchto strán dohodnú na jednom kandidátovi, vôbec nie je isté, že voliči týchto strán budú takto dohodnutého kandidáta aj voliť," dodal expolitik.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan pre TASR potvrdil, že stretnutie s Jánom Čarnogurským sa uskutočnilo, ale žiadne definitívne rozhodnutie nebolo prijaté. "On informoval o svojich predstavách, niektorí účastníci hovorili o tom, že by bolo najideálnejšie, aby stredopravé strany ponúkli spoločného kandidáta," povedal Abrhan. Otázkou prezidentského kandidáta sa podľa jeho slov bude zaoberať Rada KDH v októbri. "Nie je ešte rozhodnuté, kto by ním mal byť," dodal.
 

Vyberte región